Românii și polineuropatia diabetică

0
3337

Aproape 2 milioane de români suferă de diabet și cifrele sunt în creștere. Chiar dacă ne place sau nu să auzim, românii mănâncă din ce în ce mai prost, sunt din ce în ce mai stresați, iar mai nou peste 55% din români suferă în 2017 de obezitate, toți acești factori conducându-i încet dar sigur pe drumul făra întoarcere al pacientului diabetic suferind de complicațiile aferente acestei boli.

Neurologic vorbind, valorile crescute ale glicemiilor afectează nervii de la nivelul întregului corp generând apariția neuropatiei diabetice. Aproape jumatate din diabetici suferă acestă complicație mai devreme sau mai târziu, mai ales dacă pacientul are valori mari ale glicemiei sau are diabet de foarte mulți ani.

Exista trei tipuri majore de polineuropatie diabetică

1) Forma periferică: este cea mai frecventă și afectează nervii de la nivelul membrelor inferioare. Probabil ai cunoscuți care se plâng des că nu-și simt bine picioarele, că au dureri îngrozitoare la degete la venirea nopții, că nu și coordonează parcă foarte bine membrele sau la care nu prea se vindecă infecția aceea de la degetul mare pe care a suferit-o acum 2 luni.

2)Forma autonomă: imaginează-ți o persoană care transpiră tot timpul fără să-i fie cald, care are tot timpul infecții urinare, care e fie constipat , fie diareic, care atunci când se ridică din pat e obligat de fiecare dată să stea puțin la marginea patului pentru că are o complicație neurologică a nervilor autonomi numită hipotensiune ortostatică care face să le scadă prea mult tensiunea arterială.

3)Mononeuropatia: în cazul în care te gândeai că lucrurile nu pot să devină mai rele de atât, află că diabetul poate afecta diverse fibre nervoase izolate și generează paralizii temporare sau permanente ale nervilor care controlează mișcarea ochilor(paralizie nerv III, IV, VI) sau cea a membrelor superioare și inferioare(sindrom de tunel carpian).

Polineuropatia diabetică e o afecțiune pentru care trebuie să te adresezi unui medic neurolog pentru un examen complet și tratament specific care să-ți reducă din intensitatea simptomelor și să-ți ofere o calitate bună a vieții. Bineînțeles că și tu participi activ la tratamentul polineuropatiei diabetice, prin menținerea unui regim strict alimentar cu reducerea valorilor mari ale glicemiei, precum și prin inspecția zilnică, atentă și riguroasă a picioarelor tale.

LEAVE A REPLY