Dacă îți e cald sau frig, urât sau frumos, ești în mașină sau pe ea, la serviciu sau în oglinda dressingului fă-ți un selfie. Ia telefonul, îmbracă-te în ceva decoltat, pune-ți boticul tău de rață sexy și fă-ți o poză. Lumea ta virtuală te așteaptă să-i arați ce frumoasă, interesantă și tânără ești. Nu uita însă înainte să postezi poza de 1000 de likeuri să o editezi, să ștergi punctele acelea de pe față aparute peste noapte de la ciocolata pe care o mănânci compulsiv în fiecare seară pentru a uita ca iar nu te mai înțelegi cu iubitul sau urmele lacrimilor zilnice cauzate de viața jalnică pe care ți se pare că o ai. Pe rețelele sociale nu există nici întristare, nici durere, nici suspin.
Selfie-urile sunt o parte integrantă a culturii moderne. Toată lumea e cuprinsă cumva de o obsesie generalizată pentru ele. Derivate poate din portretele realizate de pictorii trecutului, portrete menite să confirme importanța și statutul social al celui care plătea sume exorbitante pentru a fi pictat, selfie-rile în exces ascund conform studiilor probleme psihologice grave.
41% din participantele la un studiu despre imaginea corporală au apreciat că selfie-urile le cresc stima de sine. La capătul opus, cei/cele care postează prea multe selfie-ri suferă de probleme de intimitate cu persoanele din jur, fiind percepute arogante,nesuferite și incapabile de relații sociale veritabile.
În spatele unui selfie se ascunde dorința oamenilor de a interacționa unii cu alții, de a fi iubit și acceptat social. E frecventă astazi ideea că dacă nu ești văzut pe rețelele sociale, probabil că nu exiști. Numai că în realitatea virtuală , lumea nu se mulțumește doar să existe, ci să arate că e fabuloasă. Din acest moment, selfie-rile devin o oglindă spre evaluarea sănătății psihice a celui care le postează:narcisist sau cu stimă de sine scăzută, anxios, nu-i place cum arată fizic, singur. Tristețea maximă apare când starea de fericire a celui care își face poza e direct proporțională cu numărul de like-uri sau comentariile pe care le primești.
Te trezești cumva prizonierul unui cerc vicios. Iți vezi prietenii că postează poze din vacanțe și primesc like-ri, în dorința lor de a fi iubiți și aceptați, începi să te compari cu ei și ulterior încerci din greu să obții și tu un selfie mai bun care să ți aducă mai multe validări. Din acest moment, pozele tale devin ceva toxic pentru tine și te trezești într-o competiție absurdă cu viața aparent perfectă a celorlalți.
Rețelele sociale oferă posibilitatea de a crea o imagine falsă despre cum ai vrea să fii:mai adventuros, mai cool, mai tânar, mai distractiv, mai fericit. Uite cum singur, îți creezi o ruptură între cine ești și ce vrei să fii, pentru că nu poți să te accepți așa cum ești.
În final, fă selfie-uri cu moderație, iar dacă nu poți, vizitează un psiholog să afli de ce dramă internă suferi. Vei fi un om mai fericit!