De ce iubești filmele de groază?

0
5195

Filmele horror vor avea mereu fani. Deși majoritatea oamenilor doresc să experimenteze senzații plăcute, există ceva în spatele scenariului violent, sângeros, populat de fantome, psihopați, care îi atrage constant pe unii. Amatorii acestui gen filmografic consideră filmele de groază doar o distracție inofensivă, pe când cei care nu l simpatizează se află prinși în celebrul “horror paradox”: cum poate să ți provoace plăcere imaginea unei case bântuite, imagine cu un impact atât de puternic, încât îți poate apărea zilnic în minte luni sau săptămâni dupa ce stingi lumina în dormitor?

Există psihologi americani, care au vrut să răspundă la întrebarea dacă cei care urmăresc un film horror se proiectează pe ei în scenariul filmului. Raspunsul e probabil că da. În timpul filmului, pasionații de filme horror experimentează creșterea pulsului cardiac, temperatura cutanată le scade cu câteva grade, le transpiră palmele și le cresc valorile tensionale. Aceste reacții viscerale sunt cauzate de creierul uman care nu s-a adaptat încă la tehnologia modern. Chiar dacă logic înțelegem că scenariul nu este real, la nivel emoțional reacționăm ca și cum ar fi.

Cercetătorii nu s-au oprit aici și au vrut să afle ce efect psihologic au filmele violente asupra bărbaților tineri. Ceea ce au descoperit include un pattern ciudat: plăcerea bărbaților era mai mare, cu cât erau mai înfricoșați de film. Explicația din spatele acestui comportament este că filmele horror ar fi o reminescență a ritualurilor masculine de inițiere. În trecut, ritualul de transformare a baiatului în bărbat era unul violent. Psihicul masculin are nevoie încă de senzația declanșată de un asemenea ritual , încât l-a înlocuit cu cu preferința pentru filmele horror. Cu cât filmul horror este mai înfricoșător, cu atât bărbatul se simte mai bine că a rezistat să-l vadă până la capăt.

O altă teorie sugerează că prin vizionarea filmelor de groază, se încearcă eliberarea fricii de violență. Există un studiu efectuat la scurt timp după uciderea unui tânar într-un oraș din America, care a stabilit că vizionarea de filme de groază a crescut în comunitatea din care provenea studentul.

Stephan King, celebrul autor la “The Shining”, oferă o explicație simplă pentru nevoia de a te uita la filme horror:te ajută să consumi impulsuri violente, pe care altfel le-ai manifesta în viața reală. Ipoteza nu a fost confirmată însă de studii, acestea afirmând exact contrariul: vizionarea de filme horror îți accentuează agresivitatea și violența.

Filmele de groază nu ar trebui urmărite de copiii sub 14 ani. 60% din cei care au urmarit astfel de filme sub această vârstă au raportat dezvoltarea de probleme cu somnul, precum și tot felul de fobii (exemplu:frică de clovni) cu care s-au confruntat ulterior toată viața. Responsabilă pentru această situație este amigdala cerebrală, care stochează imaginile violente într-un mod asemănător celor cauzate de o traumă emoțională.

Care va fi viitorul filmelor de groază?  Violența este atât de prezentă în viața reală , încât psihologii  afirmă că generațiile viitoare ar deveni din ce mai puțin atrase de acest gen. Poate că, tinerii vor înțelege că efectele negative ale filmelor depășesc beneficiile vizionarii lor și-și vor spune:”noi nu ne mai uităm la asta!”

LEAVE A REPLY