Să vorbim parkinsoniana!

0
3496

Da, știu, ai boală Parkinson! Nu îți imaginai vreodată că vei ajunge ca bunicul tău de care râdeai mereu când erai copil.  Pe la 60 de ani , ai observat că mâna dreaptă începuse să tremure mai tot timpul.  Nu știai bine ce înseamnă asta, te-ai gândit că poate e din cauză că ești obosit, bătrân  sau  stresat. Ulterior, ai devenit din ce în ce mai rigid. ”Nu am cum să am Parkinson, îți spuneai tu des, aia cu Parkinson tremură, nu înțepenesc” ți-ai zis tu încercând să faci să tacă vocea aceea din creier care o luase razna. În urma pisălogirii zilnice a unei neveste îngrijorate, te-ai dus la neurolog. A venit și diagnosticul de boala Parkinson și tratamentul pe care trebuie să-l iei în fiecare zi de câteva ori pe zi. Știi că nu o să te vindeci niciodată, dar măcar ai o viață decentă.

Pe la 1800, James Parkinson, un cunoscut medic londonez, care obișnuia să facă diverse plimbări nocturne în cartierul în care locuia, căutând probabil să descopere ceva care să-i asigure notorietatea, va descrie șase cazuri de boala Parkinson. Abia peste 60 de ani, Jean Martin Charcot, un neurolog francez celebru în epocă, a recunoscut importanța muncii lui James Parkinson  și l-a făcut celebru, boala primind numele celui din urmă.

Boala Parkinson este o boală a sistemului nervos, în care datorită probabil interacțiunii între factori genetici și cei de mediu, mor în principal diverși neuroni localizați în substanța neagră cerebrală, cea mai importantă sursă de dopamină,  transmițător chimic  implicat în mișcare și coordonare. Boala are un caracter progresiv  și nu există nici un medicament care să  o vindece.

În cazul în care ai boala Parkinson, probabil ai tot felul de simptome motorii:

  • îți tremură mâna, piciorul, bărbia
  • te miști din ce în ce mai greu (bradikinezie)
  • membrele superioare sau inferioare/trunchiul devin foarte  rigide
  • ai un mers foarte instabil și incepi să te împiedici foarte des

Nu uita însă că boala Parkinson nu înseamnă numai tremurat și nu orice tremurat al mâinii sau piciorului înseamnă boala Parkinson. Uneori, există semne precoce de boală care pot debuta cu mulți ani înainte și pe care o persoană care nu le recunoaște le poate ignora. Astfel,  se pare că ai început să scrii brusc foarte mic, nu mai simți nici un miros aproape deloc, ai nopți foarte agitate în care partenerul/partenera te acuză că dai cam des din picioare, mergi mult mai încet și parcă ești cam înțepenit de spate, ai început să fii constipat deși bei multă apă, vocea ta a devenit ciudat de subțire, te ia amețeala când te ridici brusc din pat și fața ta e din ce în ce mai lipsită de mimică, deși erai un tip foarte expresiv facial.

Dacă te recunoști în descrierile de mai sus, nu fi ignorant, du-te la neurolog și ia-ți tratamentul. O boala Parkinson diagnosticată și tratată rapid asigura o viață decentă celor care suferă datorită ei.

LEAVE A REPLY