Uimitoare poveste a lui Phineas Gage

0
5143

Lobul frontal ii datoreaza faima lui Phineas Gage si acesta din urma ii datoreaza celebritatea lobului frontal. Astfel incepe povestea unuia din cei mai cunoscuti pacienti ai neurostiintelor.

Phineas Gage a fost un muncitor american al cailor ferate in 1848 care a intrat in istorie drept supravietuitor al unui accident cu o sansa infima de a trai in urma caruia o bara metalica i a patruns in cutia craniana, distrugandu i o parte importanta din lobul frontal stang.

Phineas Gage era un barbat de 25 de ani , care manifesta o vointa importanta asociata cu forta fizica. Rolul lui principal era de a plasa explozibil in vederea extinderii sistemului de cai ferate. Accidentul s a produs in urma unui astfel de eveniment, lasandu l orb la nivelul ochiului stang , dar fara sa si piarda starea de constienta.

In urmatoarele luni, observatiile doctorului John Martyn Harlow, cel care l a tratat in aceasta perioada l au transformat in celebritate: prietenii au afirmat ca personalitatea actuala nu mai seamana deloc cu cea a vechiului Gage. Echilibrul anterior intre inteligenta si instinctele animalice nu mai exista. El nu si mai putea duce planurile la indeplinire si nu ii mai pasa de soarta colegilor lui, devenise violent, nu se putea comporta conform standardelor sociale , nu isi mai putea controla instinctele desi inainte era caracterizat drept un om bun, echilibrat si empatic. Unii afirma ca ar fi incercat sa molesteze copii.A fost concediat de caile ferate si s a mutat in San Francisco, unde a murit la 36 de ani dupa multiple crize epileptice.

Bara metalica, craniul lui si o masca dupa fata lui creata in timpul vietii exista inca la Muzeul Warren de Anatomie din cadrul universitatii Harvard.

A fost primul caz din istoria care a sugerat o legatura intre un eveniment traumatic la nivelul lobului frontal si modificari de personalitate ulterioare.

Lobul frontal este considerat cel care ne controleaza emotiile si sediul personalitatii noastre. Este implicat de asemenea in coordonarea functiilor motorii, rezolvarea problemelor, spontaneitate, memorie , limbaj, intuitive, judecata , controlul impulsurilor, comportamente sexual si sociale. Localizarea sa centrala il face vulnerabil la diverse traume fizice.

LEAVE A REPLY