Alice in Tara Minunilor si migrena

0
2958

Va amintiti probabil cu totii de Alice, personajul din romanul scriitorului Lewis Carroll, care in drumul ei spre Tara Minunilor sufera diverse transformari micsorandu se sau marindu se in urma ingerarii a tot felul de ciuperci sau prajituri.

Exista de asemenea in neurologie un sindrom numit Alice in Tara Minunilor. Spre deosebire de celebrul personaj de roman, persoanele care sufera de o asemenea afectiune nu sufera ei o transformare d…e dimensiune, ci vad obiectele, animalele, oamenii din jur mai mari sau mai mici decat sunt in realitate. De asemenea pot avea senzatia falsa ca aluneca intr un vid sau o groapa. Va suna familiar? Asa incepe aventura lui Alice urmarindu l pe iepurasul de martie.

Un asemenea sindrom apare la cei care sufera de epilepsie partiala de lob temporal sau migrene cu aura, in cadrul infectiilor cu virusul Epstein-Barr sau mononucleoza. Sindromul aparut din cauze infectioase poate dura pana la o luna.

Migrena este o afectiune neurologica caracterizata de episoade de intensitate moderata pana la severa asociata cu greata, varsatura,lacrimare excesiva si sensibilitate la lumina, sunet sau mirosuri . Are o componenta genetica si poate fi declansata de factori de mediu sau alimentari. S a considerat multa vreme ca migrena e asociata cu un IQ ridicat, desi studiile actuale infirma. Mecanismul exact nu este cunoscut, existand multiple teorii care considera vinovati :neuronal sau structurile vasculare care il hranesc. Aura migrenoasa reprezinta un fenomen care anunta debutul migrenei. In cazul nostru poate fi reprezentata de micsorarea brusca a obiectelor din mediu fenomen numit micropsie sau marirea lor denumita macropsie. In acest fel pacientul stie ca va urma un debutul unei migrene si isi poate administra medicamentele specifice.

Lewis Carroll , tatal literar al personajului Alice, suferea de migrena si lua constant tinctura de opiu. E posibil ca multe din experientele sale descrise in carte sa le fi experimentat inainte in contextul crizelor migrenoase , precum si post consum de heroina practicat in tinerete. Privita intr o lumina medicala, Alice in Tara Minunilor poate fi considerata produsul direct al activitatii electrice cerebrale aflate mai mult sau mai putin intr o stare patologica. Una din bolile care l a deranjat cel mai mult pe acesta in cursul vietii ar fi putut fi si cheia care l a propulsat dintr un ilustru anonim direct in lumina celebritatii.

Intreaga carte e populata de personaje fantastice , care nu sunt decat niste proiectii imaginative ale unor personaje si boli reale pe care le vom analiza in viitor. Iata cum , banalitatea aparenta a existentei umane poate fi transformata cu ajutorul creierului neobisnuit al unui pacient care sufera de migrena.

LEAVE A REPLY