De ce iubesc animalele oamenii?(partea II)

0
2722

Animalele au ca și oamenii sentimente și emotii. Ce caută , vă întrebați, pe un blog despre sistemul nervos al oamenilor, un articol despre animale? E probabil un manifest personal menit sa va sensibilizeze spre prietenii nostri necuvântatori si să vă înlăture concepția învechita că sunt lipsite de emoții.

Cațelușii rămân favoriții cercetatorilor în neuroștiințe. Astfel la o universitate din America, au efectuat studii de RMN funcțional prin care cațeii erau puși să recunoască mirosuri diferite-al lui, al unor câini cunoscuți, al stăpânului. Se pare că mirosul la care câinii au reacționat cel mai intens, activându-și emisfera cerebrală stângă și centrul plăcerii, este cel al stăpânului. De asemenea , aceștia determină eliberarea de oxitocină in sângele stăpanilor lor, precum si al lor în momentul în care îi văd. Nivele crescute de aproape 100 de ori în sângele canin sunt identice , ca și valoare cu cele semnalate la oamenii îndrăgostiți.

Maimuțele, rudele noastre nu foarte îndepărtate in viziunea darwiniană, prezintă comportamente asemănătoare doliului în cazul decesului unui pui, urmată de o socializare intensă cu restul membrilor grupului în etapa următoare pentru vindecare. Hamsterii sau broaștele țestoase își vor scădea temperatura corpului cu cel puțin 1 grad Celsius, comportament identic cu cel uman în caz de anxietate , când o persoană nouă le face curat in cușcă.

O țară este mai civilizată , cu cât respectă mai mult drepturile animalelor, model preluat de Australia, care recent a schimbat statutul animalelor in ființe capabile de emoții și deci cu drepturi de a fi respectate, va deveni poate si pentru România o realitate. Până atunci , o atitudine care conține compasiune și milă fața de ele, poate face diferența între un om civilizat și o bruta aflată la baza piramidei umane.

LEAVE A REPLY