Nu-i asa ca nu poti sa dormi?

0
2675

Te ai intrebat vreodata ce s-a intamplat cu prietenul tau somnul, in timpul unei nopti albe , in care ai vizionat toate filmele posibile, ai jucat toate jocurile de pe tableta sau ai citit toate cartile din casa? Iar cel mai urat scenariu implica un ceas desteptator care suna pentru un om iritat maxim de lipsa de somn de la ora 1 a.m si care urmeaza sa aiba o zi dificila la serviciu.

Somnul reprezinta o stare naturala caracterizata de o alterare a starii de constienta temporara si voluntara, indusa de ceasul nostru intern( glanda pineala) in timpul careia, dupa cum afirma cele mai noi cercetari din 2013 are loc o ‘curatenie generala ‘ a organismului: diverse substante reziduale rezultate in urma activitatii neuronale sunt inlaturate, ranile deja existente sunt reparate , sistemul imunitar este intarit , informatiile acumulate in timpul zilei sunt trecute in memoria de lunga durata , energia pierduta in timpul zilei este restaurata si pe deasupra mai si visam.

Somnul este alcatuit din 2 stadii : stadiul non- REM si stadiul REM. Stadiul REM (denumirea provine de la caracteristica lui principal:miscari foarte rapide ale globilor ocular) este unul de somn profund si doar in timpul acestuia oamenii viseaza. Asa ca , in caz ca te trezesti amintindu-ti ce ai visat, probabil ca te ai trezit cand nu trebuia, adica in timpul unei faze de somn REM. Dintre toate fazele somnului, in aceasta are loc cea mai intensa activitate a creierului, aceasta depasind uneori pe cea din timpul zilei.

In cazul in care aveai impresia ca al tau cortex se odihneste vreodata, afla ca nu prea.

Dar ce factori afecteaza somnul?

1)Lumina: e unul din factorii care afecteaza somnul , prin activarea ceasului nostru intern, care ‘uita’ sa ne mai trimita la culcare. In caz ca vrei sa dormi, alege o camera cu draperii la geamuri si fara surse posibile de lumina albastra in jur: tablet, telefoane, televizoare.

2)Stresul: un organism stresat sub orice forma elibereaza adrenalina, hormonul implicat in reactia’ lupta sau fugi’. Nu poti sa dormi daca organismul tau are senzatia ca supravietuirea lui e in joc, nu?

3) Programul haotic de somn: turele de noapte, chiar si weekendul liber in care ne propunem sa dormim mai mult ne poate afecta programul de somn . Sunt deja cunoscute glumele cu celebra zi de luni, cel mai negru cosmar al celor care dorm mult in weekend.

4)Cafeaua si alcoolul: cafeaua, principalul stimulent al lumii blocheaza adenozina, a carei nivele crescute anunta creierul ca e momentul sa treaca pe sleep-mode. Alcoolul , desi paradoxal induce rapid somnul, perturba succesiunea ciclului de somn, astfel incat calitatea somnului este nesatisfacatoare. Un om care consuma cafea si alcool in cantitati peste medie va ajunge INTOTDEAUNA la probleme ale somnului, ulterior ireversibile.

In cazul in care ai probleme cu somnul, afla ca nu esti singur. Esti 1 din 4 romani care are probleme, 35% din persoane declarand ca nu se simt aproape niciodata odihniti. Nu dispera insa, problemele cu somnul au tratament atat timp cat sunt detectate la timp .

LEAVE A REPLY