E la ordinea zilei in ultima perioada sa vorbim despre panica. Vedem cum ea omoara intr un final oameni. Sub influenta ei, oamenii devin incapabili sa gandeasca logic , un fel de zombie pe care propriul creier ii tradeaza prin incapacitatea lui de a lua o decizie buna, salvatoare de viata.
Panica este o experienta umana foarte frecventa si normala in conditiile existentei unui factor care o declanseaza. Bietul omul cade prada unui val imens de emotii, inima ii bate din ce in ce mai repede, vederea i se incetoseaza, devine tahicardic, insa cea mai infricosatoare senzatie este iminenta mortii. Iar singura lui dorinta este sa scape din situatia care a declansat o, in ORICE FEL.
Panica este un mecanism reflex milenar, care de la un punct nu mai poate fi controlat logic Mai intai apare stimulul, apoi are loc in corp o descarcare de adrenalina care declanseaza una din cele mai vechi reactii de aparare din organism ‘Lupta sau fugi’, pregatind individul pentru o lupta. El devine astfel tahicardic, ii creste frecventa respiratiei si incepe sa transpire intens. Prin cresterea frecventei respiratiei (hiperventilatie) scade cantitatea de dioxid de carbon in plamani sau sange, cu modificari temporare ale PH sanguin. O astfel de stare , denumita alcaloza respiratorie, duce la aparitia de amorteli, furnicaturi si senzatia ciudata de ‘cap greu’ sau ‘dificultati de concentrare’. Eliberarea de adrenalina duce la vasoconstrictie generalizata si mobilizarea sangelui spre zone importante:uneori o parte din fluxul cerebral e directionat spre muschi, accentuand starea de’ cap greu ‘ in plus . Lobul frontal, principalul nostru generator de logica devine depasit de situatie, in acest timp activandu se amigdala, central primitiv al emotiilor , omul fiind lasat prada comportamentelor automate.
Ce putem face? Trebuie inteles mecanismul fiziologic al panicii si recunoscuta in cazul aparitiei in conditii de criza. Recunoasterea lui constienta si logica de la primele semne (tahicardie, hiperventilatie) va amana/intarzia comutarea pe pilot automat (activarea amigdalei cerebrale) si va putea genera o solutie logica si constienta. Logica devine altfel o chestie de antrenament continuu.
Mulțumim pentru aceste articole. Ne ajuta foarte mult
Ma bucur mult ca va sunt utile:)