Ii avem cu totii printre noi. Sunt lideri, agitati, se enerveaza repede, nu au rabdare, starnesc controverse oriunde s au duce, dar in acelasi timp sunt foarte independenti si reusesc sa faca lucrurile sa se miste cu viteza fulgerului. Sunt prietenii nostri colericii, parte din cele patru tipuri de temperamente umane, alaturi de flegmatic, sangvinic sau melancolici. In caz ca nu sunteti lamuriti cu privire la caracteristicile unui coleric, poate e bine sa… va ganditi la Rabbit din Winnie the Pooh sau la Napoleon.
Exista bineinteles si o baza neurobiologica a acestui temperament: la colerici predomina legatura intre cortexul prefrontal medial si lateral si amigdala cerebrala. O astfel de legatura declanseaza reactiile necontrolate de furie, in urma unei analize de prea scurta durata a cortexului prefrontal.
Cu ce se ocupa cortexul prefrontal? Rolului lui predominant este in functia executiva: capacitatea de a distinge intre bine sau rau, de a realiza consecintele faptelor noastre, precum si in modularea comportamentului nostru social.
Cu ce se ocupa amigdala cerebrala? O definitie foarte simpla este ca e un fel de creier emotional primitv, aici e sediul furiei, fricii si a altor comportamente emotionale lipsite de control voluntar.
Asa ca daca sunteti un coleric, sau aveti unul in imediata apropiere, o intelegere simplista a mecanismului care sta la baza acestui temperament este utila.