Tu și ipocrizia

0
2857

Ipocrizia a devenit pentru tine noua ta haină. O porți cu mândrie peste tot. Minți zilnic că nu-ți place ciocolata, deși tu o mănânci cantități industriale, pari un om altruist și interesat de binele umanității, deși tu nu suporți săracii care îți murdăresc pantofii scumpi, ești prieten cu oameni pe care nu-i suporți , pe care îi înjuri zilnic în gând, dar îi inviți în casa ta și le dai cu frenezie like-ri, telefoane, cadouri. Pozezi în soțul perfect, tatăl model, prietenul ideal, femeia fatală, veselă, deșteaptă, dar tu în realitate, ești exact opusul, un om mincinos, trist, singur, care adoarme zilnic cu senzația că asta nu e viața lui.

De ce depui atât de mult efort? Pentru că ți-e frică: ți-e frică să apari în fața lumii drept ceea ce ești, pentru că știi că oamenii triști, sarcastici, egoiști, materialiști ca tine nu sunt invitați la petreceri, nu au prieteni, nu au beneficii și contracte și colaborări și asta te sperie îngrozitor.

Ipocrizia, o formă de disonanță cognitivă, s-a născut ca urmare a presiunii sociale , de-a lungul a milioane de ani de evoluție. Este o formă a minciunii, prin care apare o discrepanța între ceea ce gândește un individ și acțiunile pe care le realizează. Tendința generală umană este spre integritate. Un om fericit este fără îndoială unul pentru care , ceea ce gândește este în concordanță cu ceea ce face. Cu cât acțiunile contrazic mai mult sistemul intern de valori, cu atât disonanța cognitiva crește.

Există cercetători care au analizat mecanismul neurologic aflat la baza ipocriziei. Astfel, o serie de subiecți au efectuat studii utilizând RMN funcțional; acestora li s-a cerut ca pe durata examenului să facă comentarii privind disconfortul creat de investigația efectuată. Surprinzător e că, cei de mai sus s-au declarat mai fericiți , comparativ cu grupul-control, care nu a putut face comentarii negative la adresa experienței. La primii, s-a constat activarea cortexului anterior cingulat, principalul centru al conflictului în raport cu ideile de sine. Ulterior, controlul este preluat de lobul frontal, cel care va genera furia provocată de conflict, urmată de adaptarea la situație.

Deși aparent ipocrizia, s-ar putea să contribuie la succesul tău profesional, pe termen lung își va agrava problemele psihologice, te va arunca in brațele viciilor și îți va ucide somnul. Crezi că merită acest preț?

LEAVE A REPLY