Fantezii, make-up și boli psihice

0
4100

În cultura noastră, obsedată de frumusețea fizică eternă și de tinerețe, machiajul este un element esențial pentru a crea fantezii. Pe măsură ce societatea a devenit din ce în ce mai interesată de promovarea unui anumit ideal de frumusețe fizică , femeile s-au simțit din ce în ce mai presate de media să apeleze la industria de beauty, cea care le promite accesul miraculos la tinerețe fără bătrânețe, totul la distanță de un …..beauty blender. Seamănă puțin cu povestea Cenușăresei nu?

Machiajul în esență nu este nici bun, nici rău. El este doar un teren în care se întâlnesc cei cărora make-up le face viața mai fericită și alții cărora make-up le accentuează bolile psihice deja existente.

Un pic de ruj roșu, un strop de mascara și puțin fond de ten fac minuni temporar pentru psihicul unei femei. În plus, timpul petrecut împreună de o gașcă de femei care încearcă să se machieze pentru un eveniment e similar cu o ședință de psihoterapie. Femeile machiate declanșează o activitate intensă în lobul frontal al bărbaților și ulterior în hipocamp și astfel se vor asocia cu o amintire memorabilă. Machiajul unei femei e privit diferit de femei și bărbați. Într-un studiu psihologic recent publicat, bărbații au afirmat că femeile care folosesc make-up au mai mult prestigiu social, pe când femeile le-au considerat dominante și promiscue sexual. În cazul celor din urmă e posibil ca legendara invidie feminină să-și arate puțin colții?!

Sunt sigură că ți-e familiar genul acela de reprezentantă a sexului feminin care nu poate ieși din casă(nici măcar pentru a duce gunoiul!) nemachiată. În mod normal, o numim divă și ne amuzăm toți de ea dupa ce am așteptat-o cel puțin 30 minute în fața blocului, dar ceea ce nu realizăm e că această femeie nu e vanitoasă sau compulsivă, ci ca are probleme majore de stimă de sine. Tocmai acesta e rezultatul studiului ‘Adevărul din spatele frumuseții’ care a inclus 3200 de femei din 10 țări diferite cu vârste între 18-68 ani care foloseau produse cosmetice pentru a se simți mai atractive. 62% au declarat că se simt nesigure pe ele. Probabil ele sunt cele care apelează la machiaj pentru a ascunde probleme grave de imagine de sine, cele care au nevoie de o mască fizică care le ajută să scape de imaginea internă de’rățușca cea urâtă’. Pentru acestea, viața lor este un lung drum pavat de nenumărate sesiuni foto cu ea, selfiuri în baie, intervenții estetice fără număr și ședințe la psiholog.

Așa că dacă ești mămică de fetiță care trăiește in societatea materialistică a lui 2017, învaț-o că pe lângă machiaje elaborate mai trebuie să știe să-și folosească și cel mai interesant organ, creator de fantezii și apariții memorabile:creierul. Pentru că , într-un fel sau altul, smart va fi mereu noul sexy!

LEAVE A REPLY