În România, țara în care avizele ISU nu mai sunt ce au fost odată și, în care la cel mult 6 luni arde câte o clădire care nu ar trebui să ardă, intoxicația cu fum ar trebui să devină materie obligatorie la școală. Există se pare oricând riscul să te duci in club într-o vineri seara și să te trezești într-un scenariu apocaliptic în care nu mai poți respira, suferi arsuri și nu mai știi unde ești. Ceea ce probabil foarte puțini oameni știu, e că, urmările intoxicării acute cu fum nu sunt pentru 50% din persoane temporare, ci permanente.
Intoxicarea cu fum este prima cauză de deces pentru persoanele aflate în cladiri aflate în flăcări. Leziunile sunt cauzate de o combinație între factori termici și toxicitatea unor factori rezultați din combustie, precum cianidele și monoxidul de carbon.
Simptomele unei intoxicari cu fum pot varia de la tuse la greață, vomă sau cefalee, durere toracală intensă, arsuri la nivelul feței cu spută carbonacee, insuficiență respiratorie acută care complică arsurile căii respiratorii și care poate evolua spre necesitatea instituirii ventilației mecanice. Mortalitatea persoanelor care prezintă arsuri la nivelul cailor respiratorii este în jur de 50%. Un asemenea caz cu simptomele de mai sus trebuie transportat de urgență la spital.
Unul din componentele fumului, care poate cauza efecte devastatoare asupra sistemului nervos este monoxidul de carbon. Este un gaz toxic incolor, inodor și foarte greu de detectat. Se cuplează ireversibil cu hemoglobina care nu mai poate să livreze oxigen la nivelul țesuturilor , acestea devenind hipoxice. Hemoglobina devenită carboxihemoglobină prezintă o culoare roșu cireașă, culoare caracteristică persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon. Simptomele inițiale includ cefalee, greață și oboseală intensă. Ulterior, pe măsură ce crește cantitatea de monoxid de carbon inhalată, apar manifestări cardiace de tip tahicardie sinusală, hipertensiune arterială și manifestări la nivelul sistemului nervos precum delir, halucinații, confuzii, tulburări de echilibru, halucinații și comă.
Principala cauză de îngrijorare în caz de intoxicare cu monoxid de carbon o reprezintă manifestările neurologice ulterioare episodului acut. Monoxidul de carbon are un efect specific asupra sistemului nervos central, cauzând demielinizări ale substanței albe (mielinopatie Grinker). Astfel, la o perioadă între 2-40 zile de la expunerea la monoxid de carbon, poți începe să ai probleme de memorie ce pot evolua spre demență, amnezie, psihoză, tulburări de afectivitate, depresie , tulburări de vorbire sau simptome asemănătoare bolii Parkinson.