Probabil că ești un mare prieten al televizorului. Nu ești o excepție, faci parte din cei 85% din români care petrec în medie cel puțin 3,3 ore pe zi. Relația voastră este atât de puternică încât părerile expuse acolo devin ale tale, noaptea nu poți să adormi fără el , iar când devii prea anxios un film bun te ajută să uiți măcar pentru două ore de propriile probleme. Ce nu știi tu e că relația voastră nu este chiar una inofensivă . Cel mai bun prieten al tău, dacă petreceți mai mult de patru ore pe zi împreună, te ”ajută” să faci demența.
Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco , cei care au investigat legătura dintre stilul de viață sedentar, performanța cognitivă și riscul de a dezvolta demența, au constatat cu surprindere că persoanele de vârstă medie care priveau mai mult de patru ore pe zi la televizor au realizat scoruri mai mici la testele cognitive. Studiul a colectat date timp de 25 de ani și i-a urmărit pe participanți încă din tinerețe. Cei care au declarat că priveau mai mult de 4 ore pe zi la televizor, au fost asociați cu stiluri de viață sedentare.
Îngrijorarea expusă de cercetătorii care au realizat acest studiu, se răsfrânge și asupra copiilor care în câțiva ani vor deveni categorie de risc , prin prisma timpului petrecut în exces în fața ecranelor televizorului, tabletelor și telefoanelor mobile, în defavoarea timpul pe afara jucând jocurile copilăriei.
Așa că dacă vrei să fii un parinte responsabil și să-ți reduci ție și copilului tău riscul de a ajunge un bătrân dement , ia-ți o zi liberă de la serviciu, închide televizorul, ieși în natura și mai citește din când în când câte o carte. Peste ani, sunt 100% sigură că al tău copil îți va mulțumi pentru asta!