Cafeaua, prieten sau dușman?

0
3507

Considerată una din cele mai populare băuturi din lume, cafeaua și-a făcut prima oară apariția pe la mijlocului secolului al cinsprezecelea în Etiopia în postura de drog miraculos, ulterior arabii răspândind-o în întreaga lume. Astăzi, cafeaua este arhi-prezentă, disponibilă in diverse variante și principala vinovată pentru creșterea bruscă a productivității muncii dimineața, datorită cafeinei și efectului ei stimulant.

Românii consumau in 2013 cafea de aproape 300 de milioane de euro pe an și ocupau locul 49 in lume la consumul de cafea mondial, adică mult sub media europeană, consumul de cești fiind fiind de 0.5 pe cap/locuitor.

Nu ar trebui să fiți uimiți să aflați ca 3 din 4 persoane consumă cafea într-o formă sau alta. E aceasta un lucru rau? Probabil că nu în întregime.

Studiile recente au arătat că ea poate proteja de accidente vasculare cerebrale, demență Alzheimer sau diverse tipuri de cancer, poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și concentrării, mulțumită conținutului bogat în polifenoli. Cafeina în schimb, mai ales în concentrație mare, poate cauza probleme la cei cu diabet, osteoporoză sau hipertensiune arterială.

În același timp, experții avertizează asupra faptului ca în final cafeaua este un drog, cu un potențial adictiv imens chiar și consumată în cantități mici. În 2013, un an de referință pentru cafea se pare, dependența de cafea a fost considerată tulburare mentală.

Dar ce înseamnă dependența de cafea?

Cafeaua acționează asupra receptorilor de adenozină din organism pe care îi blochează Adenozina se acumulează în urma proceselor metabolice din organism și ne face obosiți și somnolenți.

Profesorul Roland Griffiths, de la Spitalul John Hopkins din Baltimore, cel care a studiat intens efectul cafelei asupra organismului uman, afirmă că dependența de cafea se manifestă la 12-24 ore după întreruperea consumului de cafea și se poate manifesta până la 9 zile.

Consumul regulat de cafea afectează la nivel chimic creierul ducând la durere de cap, greață și oboseală în cazul în care vrei să renunți la ea. Inițial , după oprirea consumului, simptomele sunt subtile: vei observă ca te concentrezi mai greu și ești cam somnoros. Ulterior , mușchii devin dureroși chiar dacă nu ai făcut nici un efort fizic notabil și ai devenit un pic cam irascibil. În final, organismul care protestează la întreruperea drogului, duce la apariția de simptome asemănătoare unei viroze respiratorii. Vestea cea bună este că simptomele vor dispărea în 9 zile, timp în care cortexul își reorganizează structura chimică în absența cafelei.

Interesant e că la unele persoane simptomele apar chiar și la consumul unei singure cești de cafea pe zi!

Prin urmare, cafeaua , prietena ta matinală ,este un drog controversat. Prinsă între efectele ei benefice și dependența pe care o determină, consumul ei reprezintă în final o chestie de alegere individuală : a trăi sau a nu trăi cu un viciu.

LEAVE A REPLY