Povestea vertijului-partea 1

0
3373

Urechea interna

Vertijul reprezinta senzatia paradoxala de miscare , in absenta miscarii. Corpul uman interpreteaza aceasta senzatie ca si cum ar fi intoxicat si de aceea declanseaza o reactie puternica menita sa elimine cat mai repede ‘substanta toxica ‘ din organism: apar greata, transpiratii , voma si imposibilitatea mersului.

Toata aceasta simptomatologie e agravata de miscarea capului. Exista doua tipuri de vertij :periferic si central, ambele raportate la structura afectata.

Vertijul periferic apare datorita afectarii structurilor din urechea interna, responsabile pentru detectarea miscarilor.

Urechea reprezinta inca un organ cu o anatomie care ar putea genera confuzie pentru marea majoritate a populatiei. Este alcatuita din trei parti: urechea externa, urechea mijlocie si urechea interna. Primele doua parti au rol doar in cadrului auzului si reprezinta domeniul de studiu pentru O.R.L. Urechea interna are rol determinat in mentinerea echilibrului si secundar in producerea auzului. E localizata profund in osul temporal si cuprinde doua labirinturi :cel osos si in interiorul lui labirintul membranos. Fiecare labrirint are propriul lui sistem de lichid:perilimfa si respectiv endolimfa pentru cel membranos . Prin miscarile acestor lichide (intocmai ca valurile marii) stimulii vor fi transformati in impuls nervos pentru auz sau detectarea pozitiei corpului.

Principala structura responsabila pentru echilibru sunt canalele semicirculare care detecteaza diverse tipuri de miscari pe care le executam zilnic: de exemplu canalul superior detecteaza rotirea capului spre umarul stang sau drept, canalul posterior detecteaza miscarile spre spate sau spre fata, iar cel orizontal rotirea capului. Canalele semicirculare sunt un fel de sistem de ghidare pe baza caruia sistemului nervos central ia deciziile privind mentinerea echilibrului. Din varii motive , de la inflamatii cauzate de virusuri responsabile pentru banalele viroze respiratorii sau bacterii pana la medicamente sau diverse tipuri de trauma , pot aparea tulburari ale diverselor componente ale urechii interne care pot genera vertij de intensitate mare.

Unu din cele mai cunoscute afectari ale urechii interne e cea care apare in raul de miscare, cauzata de deplasarea cu diverse mijloace de locomotie sau chiar de curse din diverse roller-costere din parcurile de distractii. Cauza principala e lipsa de coordonare a impulsurilor intre canalele semicirculare si creier, fapt ce genereaza simptomatologia clasica din vertij cu greata si varsatura.

LEAVE A REPLY